Bitcoin, cryptocurrencies en belastingen betalen

Het behoort tot één van de meest gestelde vragen tijdens de workshops: “Hoe zit het met de Bitcoin, cryptocurrencies en belasting betalen?” Een terechte vraag, het is immers nog allemaal erg nieuw. In dit artikel leggen we uit wat er tot nu toe bekend is.

Het bezit van bitcoins en andere cryptocurrencies wordt door de belastingdienst gezien als vermogen. Dit wordt opgegeven bij ‘overige bezittingen’ in box 3.

Het bezitten van cryptocurrencies

De koers van de Bitcoin en andere cryptocurrencies veranderen met de seconde. Het is van belang dat men de waarde aanhoudt op 1 januari om 00:00 uur (tijdens het opentrekken van de champagne dus). De eerste €30.000 van het vermogen in box 3 is belastingvrij. Dit wordt verdubbeld bij fiscaal partnerschap.

Deze waarde geeft men op tijdens de belastingaangifte (in euro’s). Bij de belastingaangifte over het jaar 2020 geeft men dus aan hoeveel zijn/haar cryptocurrencies waard zijn op 1 januari 2020.

Het handelen in cryptocurrencies

Ben jij een trader en handel je actief in cryptocurrencies? Dan kan de belastingdienst de stelling nemen dat er sprake is van winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden. In de praktijk is de kans dat de Belastingdienst slaagt met deze stelling klein. Het handelen in cryptocurrencies heeft namelijk een speculatief karakter

Van een onderneming is sprake als een persoon het koersverloop kan beïnvloeden door zijn ervaring en expertise, bijvoorbeeld een makelaar die naast zijn werk ook belegt in huizen. Aangezien dit niet het geval is met cryptocurrencies, door het speculatieve karakter, is er naar onze mening ook geen sprake van een onderneming. Ook in dit geval behoort het dus tot box 3.

Welke prijs hanteer ik?

Stel je voor dat je handelt op Binance. Daar heb je een wijd portfolio aan cryptocurrencies. Deze cryptocurrencies hebben een bepaalde Bitcoin waarde. Deze Bitcoin waarde noteer je op 1 januari om 00:00 uur. Vervolgens ga je naar het omwisselplatform die je gebruikt: het platform waar je van de Bitcoin naar de euro gaat, zoals Bitonic of BTCDirect. Deze waarde geef je op bij je belastingaangifte.

Hanteer je alleen de euro prijs voor jouw cryptocurrencies? Dan tel je deze bij elkaar op en geef je het bedrag in euro’s op tijdens je belastingaangifte.

Wij raden altijd aan om een boekhouder te raadplegen voor de vragen met betrekking tot je belastingaangifte.

Word een expert op het gebied van de Bitcoin

Via een workshop