Bitcoin als betalingssysteem

Er was veel vertrouwen vanuit de Bitcoin community dat de Bitcoin een levensvatbaar alternatief zou worden voor de gecentraliseerde betalingssystemen die we kennen. Echter wordt de Bitcoin momenteel meestal gebruikt als langetermijninvestering – een asset zoals goud.

Het stadium waarin de Bitcoin zich nu bevind, is niet schaalbaar genoeg om te concurreren met de grote reuzen als Visa, MasterCard en PayPal. Het probleem ligt in het aantal transacties dat het netwerk kan verwerken. De absolute maximale capaciteit van de Bitcoin is slecht 7 transacties per seconde (tps), terwijl Visa dagelijks 150 miljoen transacties verwerkt en 24,000 tps kan faciliteren.

Naarmate meer en meer mensen de Bitcoin begonnen te gebruiken en transacties begonnen te verzenden, werd het netwerk ook steeds drukker. Samen met het aantal transacties zijn de wachttijden en vooral de transactiekosten omhooggeschoten.

Tijdens de piek van de Bitcoin eind 2017 waren de wachttijden, volgens de data van Blockchain.com, tot wel 11.453 minuten – bijna 20 dagen. Het is wel belangrijk om te weten dat deze wachttijden verband hielden met de micro transacties die werden doorgestuurd met kleine of geen transactiekosten. Miners vermeden hierdoor dergelijke transacties omdat het voor hen een verspilling van tijd en geld zou zijn. De gemiddelde wachttijd was tussen de 15 en 25 minuten.

Gemiddelde bevestigingstijd

Om de transacties zo snel mogelijk door te laten lopen en niet achteraan in de rij te hoeven wachten, moesten gebruikers enorme transactiekosten betalen zonder miners deze transacties zouden bevestigingen. Volgens de data van BitInfoCharts moesten gebruikers op een bepaald moment gemiddeld €49-, betalen om hun transactie door te voeren.

Gemiddelde transactiekosten

Niemand zou de Bitcoin gebruiken om een ​​kop koffie van €2 te betalen en 10 keer dat bedrag aan transactiekosten moet betalen en een paar uur moet wachten tot de transactie is bevestigd.

De wintertijden lijkt de Bitcoin doorgemaakt te hebben. De wachttijden en transactiekosten zijn momenteel minimaal. Bovendien wordt het Lightning Network, dat wordt geprezen als de oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem van de Bitcoin, momenteel actief en met succes getest. Eenmaal volledig geïmplementeerd, kan de community weer streven naar het concurreren met Visa en PayPal.

Word een expert op het gebied van de Bitcoin

Via een workshop