Bitcoins en cryptocurrencies veilig opslaan

Nadat men bitcoins (of cryptocurrencies) heeft aangeschaft, is het belangrijk om deze veilig op te slaan. In deze handleiding leer je over de verschillende cryptocurrency wallets, de meest voorkomende gevaren en belangrijke tips om deze gevaren te vermijden.

Een cryptocurrency wallet

Een cryptocurrency wallet is een softwareprogramma dat is ontworpen om public en private keys op te slaan, cryptocurrencies te verzenden en te ontvangen. Het is belangrijk om een cryptocurrency wallet veilig te beheren.

Er zijn veel cryptocurrency wallets beschikbaar. Het belangrijkste onderscheid tussen deze wallets is of ze ‘hot’ of ‘cold’ zijn. Een hot wallet is verbonden met het internet en ten allen tijden toegankelijk. Een cold wallet is niet verbonden met het internet en maakt het mogelijk om je cryptocurrencies offline op te slaan. Je kunt in het geval van een cold wallet nog steeds op elk gewenst moment cryptocurrencies ontvangen, maar niet verzenden.

 • Hot wallets zijn alle online cloud wallets, de meeste mobiele wallets en exchanges.
 • Cold wallets zijn hardware wallets, paper wallets, USB’s en andere vergelijkbare apparaten.

De meeste mensen gebruiken zowel hot als cold wallets. Hot wallets zijn handig voor het traden, terwijl cold wallets beter zijn voor het langdurig veilig bewaren van cryptocurrencies.

Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende wallets.

Cryptocurrency exchanges

Het traden van cryptocurrencies wordt vaak gedaan op gecentraliseerde cryptocurrency exchanges zoals Binance, Coinbase Pro, Bittrex en BitMEX. Het hebben van je cryptocurrencies op deze exchanges is handig, men kan immers snel schakelen tijdens het traden.

Het is daarentegen belangrijk om de risico’s te kennen waar men zich bloot aan stelt wanneer de cryptocurrencies op exchanges worden opgeslagen. Bijna alle hacks in de crypto wereld komen door zwakke schakels bij de cryptocurrency exchanges. Soms gaan de daders er met honderdduizend dollar vandoor, maar er zijn ook gevallen waar ze er met miljoenen dollars vandoor gingen.

Het is om deze reden aan te raden om zo’n klein mogelijk deel van je portfolio op exchanges te bewaren. Mocht je dan toch een deel van je portfolio op een exchange als Binance waren, zorg er dan voor dat je account goed beveiligd is.

Online wallets

Online wallets zijn hot wallets. Met behulp van een online interface zijn je cryptocurrencies toegankelijk vanaf elke computer, apparaat of locatie. Dit is een toegankelijke manier om cryptocurrencies mee op te slaan. Bij online wallets worden in de meeste gevallen de private keys beheerd door derden. Om deze reden zijn ze kwetsbaarder voor hacks en diefstallen.

Aanbevolen online wallets:

Software wallets

Software wallets worden gedownload en geïnstalleerd op een elektronisch apparaat zoals een computer of smartphone. Het zijn hot wallets. Zowel de desktop- als mobiele wallets bieden een hoog beveiligingsniveau; ze kunnen je echter niet beschermen tegen hacks en virussen, dus je moet een goede antivirus hebben.

Mobiele wallets zijn normaal gesproken veel kleiner en eenvoudiger dan desktop wallets – handig voor als men op stap is. Bovendien geven sommige software wallets je de mogelijkheid om toegang te krijgen tot je cryptocurrencies op meerdere apparaten tegelijk, waaronder op de computer, laptop, smartphone en zelfs hardware wallets.

Aanbevolen software wallets:

Hardware wallet

Hardware wallets slaan bitcoins op een extern apparaat zoals een USB. Ze zijn volledig cold en veilig, ze zijn niet verbonden met het internet. Het enige wat je hoeft te doen, is de hardware wallet op een online apparaat zoals een computer aansluiten en je wallet ontgrendelen. Vanaf de interface heb je toegang tot je bitcoins en cryptocurrencies. Ze zijn ontworpen om alles zo eenvoudig mogelijk te maken.

Hardware wallets worden beschouwd als de veiligste manier om cryptocurrencies op te slaan. Er is echter één hekelpunt: de recovery seed. Dit zijn een X aantal woorden die je ontvangt bij je hardware wallet. Hiermee kan de wallet worden hersteld indien men de hardware wallet kwijt raakt. Het is belangrijk om deze woorden heel goed te bewaren, zodat deze niet kwijt raken of kunnen worden gestolen.

Aanbevolen hardware wallets:

Een hardware wallet rechtstreeks van de fabrikant kopen is de veiligste manier. Het is niet aan te raden om het van andere mensen te kopen. Houd er rekening mee dat zelfs als men een hardeware wallet van de fabrikant koopt, men deze altijd zelf moet initialiseren en opnieuw moet instellen.

De vraag welke hardware wallet het beste is, hangt af van je portfolio. De meeste hardware wallets hebben de mogelijkheid om meerdere cryptocurrencies op te slaan. Het is soms handig om één wallet te hebben voor al je cryptocurrencies.

Voorkomen is beter dan genezen

Als men ervoor kiest om de cryptocurrencies veilig op te slaan, is het belangrijk om ook de private keys goed te bewaren. Hieronder vind je belangrijke stappen die je moet nemen om deze zo veilig mogelijk op te slaan:

 • Beveilig je accounts altijd met een twee-factor-authenticatie (2FA). Gebruik indien mogelijk een app zoals Google Authenticator in plaats van SMS..
 • Als je voor een hardware wallet kiest, kies dan voor een moeilijk te raden pincode (dus niet je geboortejaar). Je herstel seed, de 24 woorden, is het belangrijkste om goed te bewaren. Zet deze woorden nooit online.
 • Zorg dat je anoniem blijft. Praat online niet over je cryptocurrencies onder je echte naam/adres. Sommige hackers slagen er zo in om gegevens van je te verzamelen en je zo te hacken.
 • Gebruik voor crypto gerelateerde zaken niet je privé e-mail.
 • Vertrouw alleen wat je op het scherm van je hardware wallet ziet en verifieer altijd alle informatie op het apparaat.
 • Wees je bewust van phishing sites. Of je nou verbinding maakt met een exchange of een online wallet, dubbel check altijd het webadres.
 • Log alleen in op websites met een veilige HTTPS certificaat. De meest legitieme websites hebben er één.
 • Gebruik een beveiligde Wi-Fi verbinding. Maak nooit via een openbare Wi-Fi verbinding met je online wallet, exchange, etc. Zelfs als je denkt dat het een vermoedelijke veilige plaats is, moet je ervoor zorgen dat de Wi-Fi toegangspunt een sterke codering gebruikt, zoals het WPA-2 protocol. Je eigen hotspot gebruiken is een goede tip.
 • Bewaar je cryptocurrencies niet allemaal op één plek. De beste manier om dit te voorkomen, is door één of meerdere wallets te gebruiken voor de lange termijn en tenminste één hot wallet voor het traden.
 • Controleer wallet adressen altijd. Sommige programma’s kunnen een verkeerd transactieadres invoegen wanneer je een transactie wil maken. Meestal is het een adres van de hacker.

Conclusie

Gebruik altijd alle veiligheidsmaatregelen die je kan. Sommige mensen voelen zich nooit veilig genoeg en gaat tot het uiterste om hun cryptocurrencies te beveiligen. Ze vergeten echter dat ze ook hun cryptocurrencies kunnen verliezen door al deze veiligheidsmaatregelen. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand de de toegang tot een account of wallet verliest omdat men het wachtwoord is vergeten. Maak het niet te ingewikkeld voor jezelf en zorg ervoor dat je een goed evenwicht vindt tussen de complexiteit en de veiligheid. Voorkomen is beter dan genezen.

Word een expert op het gebied van de Bitcoin

Via een workshop