Liquiditeit uitgelegd


Een liquide markt is een markt met veel handelsactiviteiten, waarbij veel individuen bereid zijn om te handelen. Anderzijds verwijst een liquide asset naar een asset dat gemakkelijk in contanten kan worden omgezet.

Maar wat betekent dit als we het hebben over cryptocurrencies?

Zoals bij elke investering, wil je snel tokens kunnen kopen en verkopen zonder dat de trader daarvoor de prijs hoeft te verlagen of te lang moet wachten totdat de transactie wordt gematcht. Om dit mogelijk te maken, moet de markt waarin er gehandeld wordt liquide zijn. Er moet dus sprake zijn van een hoge handelsactiviteit en de koop- en verkoopprijzen mogen niet te ver uit elkaar liggen.

Laten we een voorbeeld nemen vanuit het oogpunt van een verkoper. Jan heeft 5 tokens van een bepaalde cryptocurrency en de prijs voor zijn tokens is de afgelopen dagen gestegen. Jan is blij en besluit snel al zijn tokens te verkopen voor de huidige marktprijs.

Als de markt liquide is, wat betekent dat er genoeg kopers zijn die Jan’s tokens willen kopen voor de prijs die hij vraagt, kan Jan zijn tokens snel en tegen de prijs die hij wil verkopen. De handel van Jan heeft geen invloed op de marktprijs omdat er voldoende liquiditeit is om deze aan te kunnen.

Hoe weet je of de markt liquide is?

Er zijn drie belangrijke indicatoren die kunnen helpen bepalen of een markt liquide of illiquide is: 24-uurs handelsvolume, orderbook dept en de koop- en verkoopspreiding. Deze spreiding is het verschil tussen de laagste vraagprijs en de hoogste biedprijs.

Het orderboek is echter mogelijk niet altijd een nauwkeurige weergave vanwege factoren zoals stop-limit orders die niet altijd zichtbaar zijn in het orderboek.

Liquiditeit is uiterst belangrijk bij het overwegen van je transacties. Het is een sleutelfactor om gemakkelijk een bepaalde markt te betreden of te verlaten.

Word een expert op het gebied van investeren

Via een workshop