Stappenplan traden

In de afgelopen jaren heb ik veel kunnen leren als trader. Ik heb veel goede stappen gemaakt, maar daarnaast ook veel dure fouten gemaakt. In deze handleiding heb ik een stappenplan voor jullie gemaakt hoe men gestructureerd kan beginnen.

Onthoud dat traden gepaard gaat met risico’s en succes niet vanzelfsprekend is. Deze stappen zijn de stappen die hebben gewerkt, maar dat betekent niet gelijk dat het ook voor jou werkt. Doe altijd jouw eigen onderzoek, aan het einde van de dag ben jij verantwoordelijk voor jouw eigen geld (en succes).

Welke exchange kies je?

Voordat je gaat traden is het van belang om te weten waar je gaat traden. In dit stappenplan kiezen we voor Binance. Binance is de grootste exchange in termen van volume en heeft ook veel cryptocurrencies om mee te traden.

Strategie

Nu is het belangrijk om te weten wat de strategie is achter jouw aankoop.

 • Koop je met de intentie om het voor een langere periode vast te houden?
 • Als je wil gaan traden, kun je het je veroorloven om de hele dag voor je computerscherm te blijven, of kun je maar een paar uur per week besteden aan crypto?
 • Ben je op zoek naar een rendement van 3% of 300% op je initiële investering?

Stel jezelf deze vragen af voordat je gaat traden, omdat men niet kan gaan traden zonder een doelstelling te hebben die je wilt behalen d.m.v. het traden. Deze strategie die je gaat kiezen, is ook de strategie die je gaat aanhouden en hier moet men niet vanaf gaan wijken.

Scalp Trading

Dit is traden op de minuut / het uur. Het idee hierachter is om zo snel mogelijk winst te maken en er ook weer zo snel mogelijk uit te stappen. Je bekijkt de extreem korte tijdframes (1min, 5min en 15min) bij het identificeren van jouw in- en uitstapdoelen. De 1H en 4H-trend gebruik je om de volatiliteit te bepalen. De dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse trend heeft geen invloed op zulke korte tijdframes.

Day Trading

Veel verschil tussen Scalp en Day Trading is er niet. Het enige verschil is dat het traden iets langer duurt, van enkele uren tot een hele dag. In dit geval kijk je naar de korte en middenlange tijdsbestekken (15min, 30min) bij het identificeren van de in- en uitstapdoelen. De 4h-trend gebruik men om de volatiliteit te bepalen. Net als bij scalp trading heeft de wekelijkse en maandelijkse trend geen invloed op de strategie.

Swing Trading

Dit is het meest comfortabele en hetgeen dat we vaak bespreken in de Crypto Talks groepsapp. Men hoeft niet constant achter de computerscherm te zitten, omdat de focus niet ligt op de korte termijn volatiliteit, maar op de feitelijke vorming van de trend. Dit gebeurt niet overnacht, maar kan een paar dagen of weken duren. Bij het instappen van een swingpositie moet men rekening houden met de midden lange tijdframes (1H en 4H). Deze tijdframes gebruik je voor de juiste in- en uitstapmomenten. In dit geval is het niet nodig om te weten wat er gebeurd op zeer korte tijdframes, omdat deze geen invloed hebben op de strategie.

Investeren/Hodlen

Dit is de meest relaxte strategie. Men kijkt, af en toe, om de week of maand naar de grafiek, that’s it. De aankoop in dit geval is puur speculatief, niet gebaseerd op de technische details van de grafiek, maar op de fundamentele waardes van het project, omdat je hoopt dat mensen in de loop der tijd bereid zijn om meer geld neer te leggen voor de desbetreffende cryptocurrency. Hier kijk men naar langere tijdframes (12H, 1D, 1W). Kortere tijdframes hebben geen impact op de strategie.

Plan van aanpak

Bij elke goede strategie hoort een goed gedefinieerd plan – het is belangrijk dat je voor elke aankoop van te voren weet wat je precies gaat doen. Dat je kiest voor scalping of daytraden is niet genoeg. Je moet duidelijke doelstellingen voor jezelf hebben. Wanneer ga je instappen, wanneer stap je uit, wanneer pak je je verlies en wanneer pak je je winst.

Voordat je gaat inkopen moet je weten:

 • Wanneer je gaat kopen; dit kan je bepalen door de support te identificeren.
 • Wanneer ga je verkopen; dit kan je bepalen door de resistance te identificeren.
 • Wanneer verkoop je met verlies; dit kan worden gedaan door een niveau onder de support te identificeren waar je bereid bent met verlies te verkopen. Een soort noodknop.

Als je deze duidelijke doelen voor jezelf opstelt, vermijd je dat je met emoties gaat handelen en eventueel in paniek raakt. Emoties zijn een van de belangrijkste oorzaken waarom niet iedereen met winst handelt.

Automatiseren

Er zijn twee redenen waarom men de trades wil automatiseren:

Geen emoties

Emoties zijn hetgeen die je gaan breken als trader. Men kan het beste plan hebben met een goede strategie, maar uiteindelijk kunnen de emoties verantwoordelijk zijn voor jouw slechte beslissingen. Het in paniek verkopen wanneer de prijs omlaag gaat en te gretig worden wanneer de prijs omhoog stijgt.

Om deze reden automatiseer jij jouw trades, zet jouw targets en laat het zich uitspelen. Als je gelijk hebt, dan sta in de winst. Als je ongelijk hebt, heb je de stop loss (noodknop) die je zal redden.

Tijd besparen

Deze meeste mensen hebben een sociaal leven en kunnen niet constant naar de grafieken kijken. Om deze reden zet je orders en targets neer.

 • Log in op Binance en plaats een buy order.
 • Wacht tot de buy order is geraakt en je order is gevuld.
 • Zodra je de coins hebt, kun je een stop-loss order neerzetten voor het geval de prijs onder je buy order gaat.
 • Als de prijs eenmaal op een ‘veilig’ punt staat, kun je de stop loss eruit halen en targets neerzetten.
 • Nu is het een kwestie van wachten tot de targets worden geraakt.

Hou het simpel

Een veelgemaakte fout die nieuwe traders maken, is het direct toevoegen van een aantal indicatoren aan hun grafieken. Men kan het veel beter eenvoudig houden, omdat je hiermee focust op wat er echt toe doet, supports en resistances.

Je kunt stellen dat de meerderheid van de indicatoren nog steeds een element van de support en resistance bevatten (Moving Averages, Ichimoku Clouds, Bollinger Bands, etc.). Dit geeft weer aan hoe belangrijk het is om de support en resistance te identificeren en hoe men hierop moet gaan traden.

Voor een goede analyse heb je drie tools nodig:

 • Candles
 • Volume
 • Horizontale lijnen

Als je in het begin teveel indicatoren gebruikt, kan dit negatieve gevolgen hebben op jouw analyse. Mensen onderschatten vaak hoeveel onderzoek er nodig is om de technische aarde en waarde van elke indicator grondig te begrijpen.

Paper Trade

Om te kunnen traden moet je ontzettend veel oefenen. Paper trading betekent dat je niet met echt geld gaat handelen en dat je oefent op papier; het heeft totaal geen zin om zonder ervaring de markt op te gaan met je zuurverdiende geld. Met Paper Trading kan je op een laagdrempelige manier jouw orders en targets neerzetten en leren van je fouten.

Er zijn verschillende manieren om op papier te traden:

Trading View

Met Trading View kun je grafieken tekenen en opslaan, wat betekent dat je support en resistance lijnen kunt gaan tekenen en als referentie kunt gebruiken voor in- en uitstaptargets.

Trading Simulator

Trading Simulators zijn een goede manier om te beginnen met traden, omdat ze dezelfde ervaring bieden als echte exchanges. In plaats van dat je gelijk geld verliest als je begint met traden, kan je nu traden met ‘nepgeld’. De officiële simulator van BitMEX vind je hier: https://testnet.bitmex.com/.

Paper Trading

Paper Trading in een schriftje is waarschijnlijk de beste manier om te beginnen. Je wordt constant beter en kunt de trades terugzien op jouw papiertje. Zo moet je te werk gaan:

 • Schrijf het in- en uitstapmoment op.
 • Schrijf je stop loss niveau op.
 • Controleer aan het einde van de dag of je trades succesvol waren of niet. Zo niet, dan kan je daar weer van leren.

Conclusie

De bovenstaande stappen zullen je niet tot een professionele trader maken binnen een dag. Traden is oefenen, vallen, opstaan en weer opnieuw. Met deze handleiding kun je de eerste stappen maken en van daaruit verder ontwikkelen

Een goede trader heeft:

 • Veel tijd besteed aan Paper Trading.
 • Een goede strategie waar niet vanaf geweken wordt.
 • Duidelijke targets om te kopen en verkopen.
 • Simpele analyses gebruikt en van daaruit zichzelf omhoog gewerkt naar andere indicatoren
 • Uiteindelijk een geautomatiseerd plan, zodat de tijdsbesteding minimaal wordt en emoties er helemaal uit liggen.

Mocht je hier nog vragen over hebben, laat het ons dan weten via het contactformulier.

Word een expert op het gebied van crypto en traden

Via een workshop