De Bitcoin Halving

De Bitcoin Halving is de laatste tijd een hot topic, maar wat is het en wat betekent het voor de gemiddelde Bitcoin gebruiker en miner?

In dit artikel zal de Bitcoin Halving worden uitgelegd en hoe dit de prijs van de Bitcoin kan beïnvloeden.

Beperkt aantal BTC

Zoals velen weten, is het aanbod van de Bitcoin eindig. Er zullen in totaal niet meer dan 21 miljoen bitcoins zijn. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom Bitcoin vaak wordt aangeduid als ‘digitaal goud’ – net als bij goud is er maar een beperkt aantal in de wereld en op een dag zal alles uit de grond zijn gehaald.

Op dit moment zijn er ongeveer 18 miljoen BTC in omloop, wat ongeveer 85% van het totale limiet is – maar dit betekent niet dat de Bitcoin binnenkort zijn limiet zal bereiken.

De reden is het Bitcoin protocol, dat vanaf het allereerst begin in de blockchain is gecodeerd: elke 210.000 blocks voert de Bitcoin een zogenoemd ‘Halving’ uit en wordt het moeilijker om nieuwe bitcoins te produceren – net als bij goud waar het vinden van nieuw goud in de loop van de tijd moeilijker wordt.

Block Reward

Om specifiek te zijn, het Bitcoin protocol halveert de beloning voor het oplossen van een block. Dus, elke keer dat een Bitcoin Halving optreedt ontvangen miners 50% minder BTC voor het verifiëren van transacties.

Toen de Bitcoin werd gelanceerd, ontvingen miners 50 BTC per block. Een nieuw block wordt ongeveer om de 10 minuten gegenereerd. Tegen de tijd dat de eerste Bitcoin Halving plaatsvond, in november 2012, waren er al zo’n 10.500.000 bitcoins gemined. Na de eerste Bitcoin Halving ontvingen miners nog maar de helft per block, namelijk 25 BTC.

De tweede Bitcoin Halving vond plaats op 6 juli 2016. De miners kregen vanaf dat punt 12,5 BTC per block. De derde Bitcoin Halving vond plaats op 11 mei 2020 waarmee de Block Reward is verlaagd naar 6,25 BTC per block.

De verwachting is dat de laatste Bitcoin ooit in het jaar 2140 wordt gemined. Meer over Bitcoin mining weten? Lees het artikel hier: Bitcoin Mining uitgelegd.

Waarom is er een Bitcoin Halving?

Waarom heeft Bitcoin een limiet? Dit geef Ripple CTO David Schwartz goed aan:

  • Fiat-valuta is extreem inflatoir van aard. De Federal Reserve controleert de Amerikaanse dollar. Elke keer dat ze het aanbod willen reguleren, kunnen ze eenvoudig meer geld in het systeem injecteren. Veel mensen zien dit als een zeer onethische praktijk. Dit is de reden waarom Satoshi Nakamoto een limiet heeft gecodeerd om ervoor te zorgen dat niemand willekeurig de voorraad van de Bitcoin kan beïnvloeden naar eigen goeddunken.
  • Toen de Bitcoin voor het eerst werd ontworpen, was het niet duidelijk of het in de eerste plaats zou worden gebruikt of niet. Door het aanbod te fixeren, werden potentiële investeerders gestimuleerd om bitcoins te kopen voordat deze op was.
  • Uiteindelijk was er een manier nodig om de valuta te verdelen. Miners zullen in eerste instantie hun rekenkracht gebruiken om de Bitcoin te verspreiden. Nadat alle bitcoins zijn gemined, zullen transactiekosten een aansporing zijn voor miners om het Bitcoin netwerk te blijven beveiligen.

Het effect van de Halving op de Bitcoin prijs

De vraag die iedereen zicht stelt. Stijgt de prijs van de Bitcoin daadwerkelijk nadat deze een halving heeft ondergaan? Hiervoor kunnen we het beste kijken naar het verleden.

Eerste Halving

Na de Bitcoin Halving in 2012 steeg de prijs van Bitcoin/USD van $2,01 naar $270,94. Dit is een prijsstijging van meer dan 13,000%.

Tweede Halving

De tweede Bitcoin Halving vond plaats begin 2016.

Het duurde 1068 dagen om voor Bitcoin met 12,000% te stijgen vanaf de bodem, $164,01, tot de top op $20,074.

Derde Halving

Dit is de reden waarom het niet verrassend is als de Bitcoin weer zou stijgen na de halving in mei 2020. Bitcoin heeft is tot nu toe 12,000%-13,300% gestegen vanaf de bodem voor de halving tot aan de top na de halving. Een stijging van 12,000% vanaf de bodem, medio december 2018 met een prijs van 3,150$ zou resulteren in een Bitcoin prijs van $385,000. Meer hierover in het artikel van Rekt Capital.

In de bovenstaande grafiek is ook goed te zien hoe de patronen zich over de jaren heen hebben herhaald met de Bitcoin Halving als belangrijkste event.

Laten we nu kijken naar de andere kant van het verhaal. Wat zijn de argumenten tegen de stijging van de prijs na de Bitcoin Halving?

Tegenargumenten van een prijsstijging

De huidige situatie van de Bitcoin is heel anders dan in 2012 en 2016. Er zijn specifieke punten waarmee we rekening moeten houden om te begrijpen waarom er een kans is waarom de prijs van de Bitcoin misschien niet zal worden beïnvloed na de Bitcoin Halving:

  • Miners kunnen hun block rewards verkopen in plaats van eraan vast te houden wanneer de markt stijgt.
  • Bitcoin heeft nu de handel in Futures. Omdat Future-handelaren geen echte bitcoins nodig hebben om handel te drijven, maakt dit het volume van de Bitcoin miners een stuk minder belangrijk.

De hoeveelheid Bitcoins die worden gemined is minuscuul in vergeleken met het totale verhandelde volume. In 2012 en 2016 waren de verhoudingen nog niet zo scheef. Tegenwoordig worden er miljoenen bitcoins dagelijks verhandeld. Dus zelfs als de Block Reward daalt van 12,5 naar 6,25, dan maakt het niet zoveel uit. Met de aanwezigheid van grote instituties op de markt is het handelsvolume van Bitcoin hoger dan ooit tevoren.

Conclusie

De Bitcoin Halving is de kern van het Bitcoin protocol. Denk er eens over na. De Bitcoin Halving zorgt ervoor dat het zijn deflatoire kwaliteit behoudt. Dit zorgt ervoor dat het ideologisch tegenstelt blijft aan fiat valuta’s zoals de euro, die van nature gecentraliseerd en inflatoir is.

Satoshi Nakamoto had ervoor gezorgd dat zelfs nadat alle bitcoins gemined zijn, de interne token economics van het netwerk nog steeds zullen ondersteunen. Het is nog te vroeg om te zeggen of de Bitcoin zijn historisch precedent daadwerkelijk zal volgen en de prijs naar nieuwe hoogtes zal brengen, maar wat een feit is, is dat het een heel belangrijk event wordt.

Binance heeft een handige tool om op de hoogte te worden gehouden wanneer de Bitcoin Bitcoin Halving precies plaats vindt: Bitcoin Halving Countdown.

Word een expert op het gebied van de Bitcoin

Via een workshop