Wat is de Bitcoin?

Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde digitale valuta. Alle Bitcoin-transacties worden gedocumenteerd in een virtueel grootboek genaamd de blockchain, die voor iedereen toegankelijk is. Het financiële systeem in Bitcoin wordt beheerd door duizenden computers verspreid over de hele wereld. Iedereen kan deelnemen aan dit ecosysteem door de open-source software van Bitcoin te downloaden.

Bitcoin geeft de volledige controle over je eigen geld, in tegenstelling tot andere assets die men bezit en die worden gereguleerd door banken en overheden.

Naarmate de Bitcoin steeds populairder wordt, accepteren steeds meer plaatsen het accepteren het als een betaalmethode en wordt het ook vaker gebruikt als opslag van waarde, zoals goud. Bitcoin wordt ook wel het ‘Digitaal Goud’ genoemd.

Waarvoor wordt Bitcoin gebruikt?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen de Bitcoin gebruikt. Zo

Er zijn een aantal redenen waarom mensen Bitcoin gebruiken. Zo is er veel waardering voor de toestemmingsloze aard van het systeem: iedereen met een internetverbinding kan bitcoins versturen en ontvangen. In die zin lijkt het op contant geld, omdat niemand kan voorkomen dat je het gebruikt. Maar omdat het digitaal is, kunnen transacties tussen mensen wereldwijd.

Op welke manieren verschilt het van de traditionele valuta’s?

Om de Bitcoin beter te snappen, is het belangrijk om te weten wat het verschil is met de traditionele valuta’s. De Bitcoin kan namelijk worden gebruikt om dingen mee te betalen. In die zin is het net als een Euro, die ook digitaal verhandeld kan worden.

Toch verschilt de Bitcoin op verschillende manieren van de digitale valuta’s die we vandaag de dag kennen:

Gedecentraliseerd:

Één van de belangrijkste kenmerken van de Bitcoin is dat het gedecentraliseerd is. Er is geen centrale partij die het Bitcoin netwerk beheert. Het netwerk wordt collectief beheerd door computers over de hele wereld en kan door iedereen worden ingezien. Het is dus niet meer nodig om een bank of overheidsinstelling te vertrouwen om te weten hoe het Bitcoin netwerk werkt.

Het probleem dat de Bitcoin hiermee oplost, is het “double spending problem” van digitale valuta’s (het kopiëren en hergebruiken van digitale assets). Bij Bitcoin is dit anders, elke Bitcoin is uniek en kan maar één keer worden uitgegeven. Het kan dus niet worden gekopieerd en dubbel worden uitgegeven. Het netwerk dat dit bijhoudt, is gedistribueerd en open en tenslotte eigendom van niemand.

Gelimiteerd aantal:

Traditionele valuta’s hebben een onbeperkte voorraad – centrale banken kunnen deze valuta’s blijven bijdrukken wanneer zij denken dat dit nodig is. De houders van deze valuta’s (en met name burgers met weinig alternatieven in landen zoals Venezuela) dragen de kosten. Hun geld wordt op den duur minder waard.

Het aanbod van de Bitcoin is zo geprogrammeerd dat er niet meer zullen zijn dan 21 miljoen. Dit wordt streng gecontroleerd door het onderliggende algoritme. Een kleine aantal nieuwe bitcoins komen er elke dag bij, en dit zal blijven gebeuren met een afnemende snelheid tot het maximum is bereikt van 21 miljoen. Dit maakt de Bitcoin aantrekkelijk omdat het – in theorie, in waarde zal toenemen omdat de vraag groeit en het aanbod hetzelfde blijft.

Anonimiteit:

Verzenders van de traditionele valuta’s worden meestal geïdentificeerd voor verificatiedoeleinden en andere wetgevingen. Gebruikers van de Bitcoin handelen in theorie semi-anoniem. Er is geen centrale validator, waardoor gebruikers zich niet hoeven te identificeren wanneer ze een Bitcoin naar een andere gebruiker sturen. Wanneer deze gebruiker een transactieverzoek indient, controleert het Bitcoin netwerk alle eerdere transacties om te bevestigen dat de afzender over de nodige hoeveelheid bitcoins beschikt en over de bevoegdheid om ze te verzenden. Het systeem hoeft hiervoor zijn of haar identiteit niet te kennen.

In de praktijk wordt elke gebruiker geïdentificeerd aan de hand van het adres van zijn of haar Bitcoin wallet (portemonnee). Transacties kunnen met enige moeite worden gevolgd. Daarnaast zijn er methodes ontwikkeld om gebruikers, indien nodig, te identificeren.

Bovendien zijn de meeste exchanges volgens de wet vereist om identiteitscontroles uit te voeren bij hun klanten, alvorens ze bitcoins mogen kopen of verkopen, waardoor een andere manier wordt gecreëerd om de gebruikers te volgen. Omdat het netwerk transparant is, is de voortgang van een bepaald transactie voor iedereen zichtbaar.

Dit maakt de Bitcoin geen ideale valuta voor de onderwereld, zoals velen denken.

Onveranderlijk

Bitcoin transacties kunnen niet worden teruggedraaid, in tegenstelling tot sommige transacties met traditionele valuta’s.

Dit komt omdat er geen centrale partij is die de transacties beheert. Als een Bitcoin transactie op het netwerk wordt geregistreerd en er meer dan een uur is verstreken, is het onmogelijk om deze te wijzigen. Er is geen ‘retourneer het geld’ knop.

Naast het wennen hieraan, is het ook een belangrijk punt; er kan namelijk niet met een Bitcoin transactie worden geknoeid.

Deelbaarheid

De kleinste eenheid van een Bitcoin wordt een satoshi genoemd. Het is het honderdmiljoenste deel van een Bitcoin (0,00000001). Dit zou het microtransacties mogelijk kunnen maken, wat bij traditionele valuta’s niet mogelijk is.

Volgende stap

Nu weet je wat de Bitcoin in grote lijnen inhoudt en hoe het verschilt met de traditionele valuta’s. De volgende stap is: Hoe worden Bitcoins gemaakt? 

Word een expert op het gebied van de Bitcoin

Via een workshop