Wie is Satoshi Nakamoto?

De naam Satoshi Nakamoto heeft in de crypto wereld bijna een mythische status gekregen. Tot op de dag van vandaag is de identiteit van de bedenker van de bitcoin onbekend. Maar is er dan helemaal niks bekend over deze mysterieuze persoon of personen? Sinds het begin van de Bitcoin proberen journalisten al te achterhalen wie Satoshi Nakamoto nou precies is. Hieronder vind je de meest bekende theorieën op een rijtje.

Het idee van de Bitcoin werd in 2008 gelanceerd middels een whitepaper. De auteur van deze whitepaper is Satoshi Nakamoto. Ondanks dat dit een naam van een persoon lijkt, zijn er ook mensen die denken dat het een pseudoniem is voor meerdere personen. De reden hiervoor is dat de techniek achter de Bitcoin zo complex is, dat het onwaarschijnlijk lijkt dat het allemaal door één persoon is bedacht. Satoshi Nakamoto is tot december 2010 actief betrokken gebleven bij de verdere ontwikkeling van de Bitcoin. Dit deed hij door online met andere ontwikkelaars verder te werken aan de techniek achter Bitcoin. Op 23 april 2011 schreef Satoshi Nakamoto zijn laatste e-mail. In deze mail stond het volgende: “I’ve moved on to other things.  It’s in good hands with Gavin and everyone.”

Laatste e-mail Satoshi Nakamoto

Laatste e-mail Satoshi Nakamoto

Één van de rijkste personen van de wereld

Toen Bitcoin in december 2017 door de prijs van 20.000 dollar brak was Satoshi Nakamoto volgens berekeningen één van de rijkste mensen ter wereld. Volgens schattingen van Forbes zou hij op de 44ste plek komen van de rijkste personen op aarde. Dit komt omdat Satoshi Nakamoto vanaf het ontstaan van de Bitcoin veel Bitcoins heeft gemined. Uit een analyse van BitMEX blijkt dat het in totaal om zo’n 600.000 à 700.000 Bitcoins gaat. Tot op heden zijn deze bitcoins nog nooit verschoven.

Dorian Nakamoto

Het verhaal over de identiteit van Satoshi Nakamoto, die waarschijnlijk de meeste aandacht heeft gekregen in de media, is die van Dorian Nakamoto. In 2014 publiceerde Newsweek een artikel waarin stond dat Dorian Nakamoto de ontdekker was van de Bitcoin. Dorian leefde in Californië en zijn geboortenaam was Satoshi Nakamoto. Naast zijn overeenkomst in geboortenaam waren er nog meer overeenkomsten die erop wezen dat hij daadwerkelijk de bedenker van de Bitcoin kon zijn. Zo werkte hij als systeemontwerper van financiële ICT systemen en was hij vanaf de jaren 90 een libertariër. Daarnaast claimde Newsweek dat Dorian Nakamoto in een interview had bevestigd de uitvinder van de Bitcoin te zijn. Na het artikel in Newsweek werd het huis van Dorian Nakamoto belaagd door journalisten, die allemaal meer over hem wilden weten. In de periode hierna bleef Dorian echter altijd ontkennen iets te maken te hebben met de Bitcoin. Sterker nog, hij zei niet eens van het bestaan van Bitcoin af te weten.

Craig Wright

Op 8 december 2015 stond in een artikel van Wired dat Craig Wright wel eens Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn. In de media kwamen vervolgens verhalen op gang over een hacker die Wright’s e-mail account had gehackt en hieruit af zou kunnen leiden dat hij, samen met de inmiddels overleden David Kleiman, Bitcoin had ontwikkeld. Een dag na deze publicaties werd Craig Wright van zijn bed gelicht door de politie. Deze inval had volgens de politie niets met de Bitcoin te maken. Pas in mei 2016 trad Craig Wright zelf met zijn verhaal naar buiten. Middels een blog claimde hij inderdaad Satoshi Nakamoto te zijn. Dit zou hij ook aan journalisten hebben bewezen door met zijn private key een bericht toe te voegen aan de eerste Bitcoin transactie. Een paar dagen later verwijderde Craig Wright echter zijn blogs en liet een bericht achter met de tekst: “I’m sorry.”. Hierna besloot hij zich terug te trekken uit de media aandacht. Inmiddels zijn er weinig mensen die nog geloven dat Craig Wright daadwerkelijk Satoshi Nakamoto is. Sterker nog, in de Verenigde Staten lopen er verschillende rechtszaken tegen Craig Wright.

Bewuste keuze?

De kans is groot dat we nooit zeker zullen weten wie Satoshi Nakamoto precies is. Toch denken veel mensen dat het een bewuste keuze is geweest om op de achtergrond te blijven. Bitcoin is namelijk een open source en een democratisch project waarbij ontwikkelaars overeenstemming moeten bereiken over de verdere ontwikkeling van de Bitcoin. Wanneer bijvoorbeeld één persoon bekend zou zijn, als de bedenker van Bitcoin, dan zou iedereen naar die persoon opkijken met de gedachtegang: “Dit is de leider van het project”. Dit kan een negatieve invloed hebben op het beeld van de Bitcoin. Door op de achtergrond te blijven, wordt Bitcoin hetgeen waar het uiteindelijk voor bedoeld is: een digitale munt die toegankelijk is voor én te gebruiken door iedereen.

Word een expert op het gebied van Satoshi Nakamoto

Via een workshop