Woordenlijst

Crypto woordenlijst

De woordenlijst met handige crypto termen, uitgelegd in begrijpend Nederlands.

#

A

Atomic Swap

Smart contracttechnologie waarmee een cryptocurrency kan worden omgewisseld voor een andere zonder gebruik te maken van gecentraliseerde tussenpersonen, zoals een exchange.

B

Bid Price

De waarde die kopers aanbieden voor een asset, zoals een cryptocurrency.

Bid-Ask Spread

Het verschil in prijs tussen de laagste vraagprijs en de hoogste biedprijs in het orderboek voor een cryptocurrency.

Bitcoin

De eerste cryptocurrency gecreëerd door de pseudonieme ontwikkelaars(s) Satoshi Nakamoto. Het is in eerste instantie beschreven als een “Peer-to-Peer e-cash”.

Bitcoin Pizza

De eerste bekende Bitcoin-aankoop ooit. Destijds werd twee pizza’s gekocht voor 10.000 bitcoins, wat vandaag een fortuin waard zou zijn.

Bits

De kleinste eenheid van één Bitcoin. Er zitten 1.000.000 bits in één Bitcoin.

Block Explorer

Een online Blockchain-pagina waarmee gebruikers informatie kunnen doorbladeren over onder andere blocks, transacties en de transactiegeschiedenis.

Block Height

Het aantal blocks in de chain tussen het block zelf en het eerste block Genesis Block of Block 0) op de desbetreffende blockchain.

Block Size

Blocksize verwijst naar de grootte van een block dat gevuld wordt met transacties. De blocksize van Bitcoin is bijvoorbeeld 1MB – er passen voor 1MB aan transacties in een block.

Blockchain

Een gedecentraliseerd, gedigitaliseerd ledger dat transactie-informatie over een cryptocurrency in een chronologische volgorde registreert.

Bots

Geautomatiseerde trading software bots die extreem snel handelsorders kunnen uitvoeren, gebaseerd op een vooraf ingesteld algoritme van buy en sell orders.

Bubble

Een bubble beschrijft een situatie waarin marktdeelnemers de prijzen boven hun waarde laten stijgen, wat meestal wordt gevolgd door een steile, snelle prijsdaling als de markt corrigeert.

Bullflag

Een bullflag is een patroon op de grafiek dat de markt waarschijnlijk een opwaartse trend gaat beginnen. Dit is het tegenovergestelde van een ‘bearflag’.

Bull Market

Een positieve trend in prijzen van een markt. Het wordt veel gebruikt, niet alleen in de cryptocurrency-wereld, maar ook op de traditionele markten.

Buy Wall

Een grote buy order of de samenstelling van meerdere grote buy orders tegen dezelfde prijs in het orderboek van een cryptocurrency.

Bullish

Bullish is de overtuiging dat de prijs van een cryptocurrency zal stijgen. De term ‘Bull’ of ‘Bullish’ komt van de stier die met zijn hoorns naar boven slaat, waardoor de prijzen hoger worden.

C

Candlestick

Candlesticks (kaarsen) zijn visuele indicatoren van hoe een asset, zoals de Bitcoin, binnen een bepaalde periode is verplaatst.

Central Proessing Unit (CPU)

Het gedeelte van een computer dat verantwoordelijk is voor het interpreteren van instructies van computerprogramma’s en het uitvoeren van bewerkingen.

Chain Split

Een andere term die wordt gebruik voor ‘Fork’.

Circulating Supply

Het geschatte aantal cryptocurrency coins of tokens die publiek beschikbaar zijn en op de markt circuleren.

Coin

Een cryptocurrency of digitaal geld dat onafhankelijk is van een platform dat wordt gebruikt als een uitwisseling van waarde.

Cold Storage

Cold storage is een manier om cryptocurrencies offline op te slaan en te beveiligen. Voorbeelden hiervan zijn op een hardware wallet of paper wallet.

Cold Wallet

Een cold wallet (letterlijk koude portemonnee) is een portemonnee voor het opslaan van cryptocurrencies waarbij de private key niet wordt blootgesteld aan het internet.

Confirmation Time

De tijd die is verstreken wanneer een transactie wordt ingediend bij het netwerk en de tijd dat het wordt opgenomen in een bevestigd block.

Correction

Een correctie is een prijsbeweging (omhoog of omlaag) nadat de prijs is gestegen of gedaald. Dit wordt veroorzaakt door traders die hun winst willen nemen. Dit gebeurt met zowel long als short posities.

Cryptocurrency

Een digitale valuta die cryptografisch wordt beveiligd om te werken als een ruilmiddel binnen een peer-to-peer (P2P) economisch systeem.

Cryptography

De wetenschap van het gebruik van wiskundige theorieën en berekeningen om informatie te versleutelen en decoderen.

Custody

Eigenaar zijn van de eigen fondsen of assets; in crypto houdt het bewaren van een wallet en zijn bezittingen ook in dat de persoon z’n eigen private keys bewaard en dat de cryptocurrencies zelf veilig moeten worden gehouden.

D

Dead Cat Bounce

Een kort herstel van de prijs van een afnemende cryptocurrency dat kort daarna wordt gevolgd door een voortzetting van de neerwaartse trend.

Decentralized Application (dApp)

Applicaties die op een P2P-netwerk van computers worden uitgevoerd in plaats van op één centrale computer. Hierdoor kan de software op het internet worden uitgevoerd zonder te worden gecontroleerd door één enkele entiteit.

Decentralized Exchange

Een exchange waarbij gebruikers hun cryptocurrencies niet hoeven te storten om te beginnen met handelen. De exchange beschikt hierdoor niet over het geld van de gebruikers. In plaats daarvan handelen gebruikers rechtstreeks vanuit hun eigen wallet.

Deflation

Wanneer de vraag naar een bepaalde cryptocurrency afneemt, waardoor de prijs kan dalen.

Delisting

Het verwijderen van een cryptocurrency uit een exchange, hetzij als een verzoek van het team achter de asset zelf of als een beslissing van de exchange.

Dildo

Een dildo is een lange groene of rode candle in een grafiek die de prijsveranderingen van een cryptocurrency weergeeft.

Distributed Denial of Service (DDoS)

Een cyberaanval waarbij een kwaadwillende persoon een server bombardeert met verkeer vanaf meerdere apparaten.

Diversification

De verdeling van je portfolio over verschillende soorten assets om de risico’s te verminderen.

Do Your Own Research (DYOR)

Zelf onderzoek doen naar een coin of token in plaats van doen wat anderen zeggen.

Dollar Cost Averaging (DCA)

Het beleggen van vaste (dollar)bedragen gedurende reguliere perioden, ongeacht de prijs van de asset.

Dominance

Ook bekend als de Bitcoin dominantie. Het is een index die de marktkapitalisatie van de Bitcoin vergelijkt met de algehele marktkapitalisatie van alle andere cryptocurrencies.

Double Spending

Wanneer een bepaald aantal coins meer dan één keer worden uitgegeven. Dit gebeurt meestal bij een 51% attack.

Dump

De term die wordt gebruikt bij het verkopen van alle (of een deel) van een bepaalde cryptocurrency.

Dumping

Wanneer veel mensen tegelijk hun cryptocurrency verkopen, wat een scherpe neerwaartse beweging in de prijs van de cryptocurrency veroorzaakt.

E

ELI5

Staat voor “Explain like I’m 5”, een uitleg die zo eenvoudig is dat zelfs een vijfjarige het kan begrijpen.

Encryption

Het omzetten van informatie of gegevens in een beveiligde code om ongeautoriseerde toegang tot de informatie of gegevens te voorkomen.

ERC-20

Een technische standaard die wordt gebruikt voor het afgeven en implementeren van tokens op het Ethereum blockchain.

ERC-721

Een op Ethereum gebaseerd, non-fungible token. Dit betekent dat elk token uniek is en daarom niet uitwisselbaar.

Exchange

Een marktplaats voor cryptocurrencies waar gebruikers coins kunnen kopen en verkopen. Een voorbeeld van een exchange is Binance.

F

Falling Knife

Verwijst naar de actie van het kopen van een cryptocurrency, terwijl het snel in prijs daalt onder de verwachting dat het weer zal stijgen.

Fiat

Geld dat een overheid als wettig betaalmiddel heeft aangegeven.

Fear, Uncertainty and Doubt (FUD)

FUD wordt vaak verspreid in de vorm van slecht nieuws op sociale media of massamedia. FUD kan ervoor zorgen dat de prijs van een coin daalt, niet op basis van de fundamentele waarden van een coin, maar op basis van slecht nieuws dat zich verspreidt via de media.

FUDster

Iemand die FUD verspreid.

(Hard) Fork

Een hard fork is een wijziging in een protocol waardoor oudere versies ongeldig worden. Als de oudere versie wel blijft bestaan, dan zullen ze eindigen met een ander protocol en met andere gegevens dan de nieuwe versie.

(Soft) Fork

Een soft fork is een wijziging in een protocol zoals een cosmetische verandering zonder dat het de structuur aanpast. In dit geval zullen de nieuwe blocks geaccepteerd worden door de oude nodes en kan dezelfde blockchain voortbestaan.

Full Node

Een computer die het geheel van regels van een onderliggend blockchain-netwerk implementeert en transacties en blocks op een blockchain volledig controleert en valideert.

Fundamental Analysis (FA)

Het evalueren van een project op basis van de onderliggende kenmerken als poging om tot een intrinsieke waarde van het project te komen.

Futures

Een futures contract is een gestandaardiseerde juridische overeenkomst om, in dit geval, de Bitcoin tegen een vooraf bepaalde prijs op een bepaald tijdstip in de toekomst te kopen of verkopen.

G

Gains

Gains verwijst naar een toename van de waarde of winst.

Gap

Een gap (kloof) is een gebied in de grafiek waar de koers van een asset stijgt of daalt vanaf het einde van de vorige dag, zonder dat er handel plaatsvindt.

Genesis Block

Het eerste geregistreerde block op de desbetreffende blockchain, ook wel bekend als block 0 of block 1.

H

Halving

Wanneer de block reward van een cryptocurrency, zoals de Bitcoin, daalt tot de helft van wat het eerder was; dit wordt gebruikt om een dalende uitgifte te creëren om te komen tot een uiteindelijke eindige voorraad van een cryptocurrency.

Hard Cap

Het maximale aantal fondsen dat een project van plan is om op te halen tijdens hun Initial Coin Offering (ICO) of alternatieve fondswerving.

Hardware wallet

Een wallet dat cryptocurrencies veilig kan opslaan. Hardware wallets worden vaak beschouwd als de veiligste manier om cryptocurrencies mee op te slaan.

HODL

Afkomstig uit een spellingfout van een Bitcointalk gebruiker die “Hold” wilde typen. Achteraf is het ook ingebouwd als een afkorting van “Hold on for Dear Life – je cryptocurrencies behouden en niet verkopen.

I

Index

Een financieel instrument dat wordt gebruikt om de prijs van een bepaalde asset te volgen.

Initial Coin Offering (ICO)

Een fondsenwervingsmethode waarbij nieuwe projecten hun cryptocurrency verkopen aan investeerders.

Initial Exchange Offering (IEO)

Een fondsenwervingsmethode die is ontworpen om het risico voor investeerders te verminderen door een vertrouwde tussenpersoon tussen het projectteam en de gebruiker te introduceren.

K

Know Your Customer (KYC)

Een standaard procedure in de financiële sector waarmee bedrijven hun klanten kunnen identificeren en voldoen aan de Know Your Customer (KYC) en Anti Money Laundering (AML) wet.

L

Lambo

Lambo is een afkorting van Lamborghini, een snelle Italiaanse auto. In de cryptowereld wordt dit vaak gebruikt om te vragen wanneer de prijs fors gaat stijgen, zodat de trader zo’n auto kan betalen. Over het algemeen staat geschreven: ‘When Lambo? Een alternatief is: ‘When Moon? Een schaalmodel telt niet.

Latency

De tijd tussen het indienen van een transactie aan het blockchain netwerk en de eerste bevestiging van acceptatie door het netwerk.

Ledger

Een fysiek boek of digitaal computerbestand waarin monetaire en financiële transacties worden bijgehouden en geregistreerd.

Liquidity

De mogelijkheid om een ​​bepaalde cryptocurrency te (ver)kopen zonder significante schommelingen in de marktprijs van de cryptocurrency te veroorzaken.

Long gaan

Een margin trade waarbij je profiteert van de prijsstijging van een asset.

Listing

De toevoeging van een cryptocurrency aan een exchange, hetzij als een verzoek van het projectteam of als een beslissing door de exchange zelf.

M

Mainnet

Een blockchain-protocol dat volledig is ontwikkeld en geïmplementeerd waar transacties worden verzonden, geverifieerd en vastgelegd in de blockchain.

Maker

Je wordt een “maker” als je een order plaatst en het zich niet onmiddellijk vervuld, waardoor je order in het orderboek blijft en wacht op een ander om het te vervullen.

Market Capitalization

De totale handelswaarde van een bepaalde coin, berekend door het aantal coins vermenigvuldigd de huidige prijs.

Market Order

Wanneer een taker het best beschikbare bod kiest, neemt hij de prijs en hoeveelheid die beschikbaar zijn in het orderboek.

Master Node

Nodes op een netwerk die vaak een minimumhoeveelheid van een bepaalde coin nodig hebben om toegang te krijgen tot de beloningen.

Maximum Supply

Verwijzing naar het maximale aantal coins of tokens dat ooit voor een bepaalde cryptocurrency zal worden gecreëerd.

Mining

Mining is het proces waardoor cryptocurrency transacties worden verzameld, geverifieerd en vastgelegd in een digitale ledger die we de blockchain noemen. Het werk van de miners is essentieel voor het behoud van de integriteit van het netwerk en ze zijn daarnaast ook verantwoordelijk voor het introduceren van nieuwe coins in het systeem.

Mt. Gox

Een Japanse Bitcoin exchange die in 2014 is ingestort als gevolg van de slechte beveiliging en management van de exchange.

N

Node

Een computer of apparaat die verbinding maakt met een cryptocurrency netwerk en helpt de veerkracht van het netwerk te versterken.

P

Paper Wallet

Een stuk papier waarop de openbare en private-keys van een cryptocurrency adres fysiek worden afgedrukt.

Pegged Currency

Een valuta waarbij de prijs is ontworpen om hetzelfde te blijven als een bepaalde asset. Bijvoorbeeld: 1 USDT is gekoppeld aan 1USD.

Phishing

Een kwaadwillende aanval waarbij er wordt geprobeerd om de inloggegevens van een gebruiker te verkrijgen om zo ongeoorloofde toegang tot zijn account te krijgen.

Ponzi Scheme

Een scam waarbij de funds van nieuwe investeerders worden gebruikt om rendementen te betalen die aan de vorige investeerders zijn beloofd. Investeer hier niet in.

Private Sale

Een investeringsronde in een vroeg stadium voor beleggers met een aanzienlijk belegbaar vermogen.

Pump and Dump

Bij een “Pump en Dump” werken meerdere mensen samen om de prijs van een cryptocurrency op te blazen, zodat zij het kunnen verkopen wanneer de waarde ervan kunstmatig hoog is. Wij raden sterk af om hier aan deel te nemen.

Q

Quick Response Code (QR-Code)

Quick Response Codes zijn een tweedimensionale barcodes die gelezen kunnen worden door smartphones of andere apparaten. De QR-code maakt rechtstreeks verbinding met bijvoorbeeld een tekst, e-mail of website.

R

Ransomware

Een type malware dat de computer overneemt en dreigt bestanden te vernietigen of te onthullen tenzij losgeld wordt betaald.

Rekt

De term “rekt” is kort voor “wrecked”. Deze term wordt vaak gebruikt wanneer een trader veel geld heeft verloren.

Resistance

Een resistance niveau is het punt in een prijsgrafiek waarbij een prijsstijging wordt belemmerd door een overweldigende neiging om de cryptocurrency te verkopen. De verkoopdruk zal de prijs dwingen om als een plafond te fungeren, ook wel bekend als de resistance.

Return on Investment (ROI)

Een maatstaf die wordt gebruikt om de efficiëntie van een investering te beoordelen. Dit is de verhouding tussen de nettowinst en de nettokosten. 100% ROI betekent dat iemand z’n geld heeft verdubbeld.

Roadmap

Een business planningstechniek die de korte- en langetermijndoelen van een bedrijf vastlegt binnen een flexibele geschatte tijdlijn.

S

Satoshi

De kleinste eenheid bij het splitsen van een Bitcoin, overeenkomend met 0,00000001 van een Bitcoin.

Satoshi Nakamoto

Het pseudoniem van de maker of makers van het bitcoin-protocol en whitepaper.

Sell Wall

Een grote verkooporder of een samenstelling van meerdere verkooporders tegen dezelfde prijs in het orderboek van een cryptocurrency.

Short gaan

Een margin trade waarbij je profiteert van de prijsdaling van een asset.

Stablecoin

Een bepaalde soort cryptocurrency dat is ontworpen om een ​​stabiele waarde te behouden in plaats van aanzienlijke prijsfluctuaties. Een voorbeeld hiervan is Tether.

Support

Een support niveau is het punt in een prijsgrafiek waarbij een prijsdaling wordt belemmerd door een overweldigende neiging van de kopers om de cryptocurrency te kopen. De koopdruk zal de prijs weerhouden om verder te zakken en dus als vloer te fungeren, ook wel bekend als de support.

T

Take Profit

Take profit is een handelsorder die het automatisch mogelijk maakt om de winst te nemen zodra de prijs een bepaald niveau bereikt. Het is dus het punt waar je de winst van je trade neemt.

Taker

Een taker is iemand die besluit een order te plaatsen die direct wordt gekoppeld met een bestaande order in het orderboek.

Tank

De term die is overgenomen van de traditionele markten en een sterke negatieve financiële prestatie van een bepaald asset beschrijft.

Ticker

Het handelssymbool of de verkorte naam die verwijst naar een asset op een exchange. Bijvoorbeeld: de ticker van Bitcoin = BTC.

Token Sale

De uitgifte van tokens in ruil voor een andere cryptocurrency. Wordt ook wel een Initial Coin Offering (ICO) genoemd.

Total Supply

Verwijst naar het aantal coins of tokens die momenteel in omloop of vergrendeld zijn.

Transaction ID (TxID)

Wordt ook wel een Transaction-hash genoemd. Dit is een transactie-ID die wordt gebruikt om te verwijzen naar transacties op een blockchain.

Transactions Per second (TPS)

Verwijst naar het maximale aantal transacties dat een blockchain elke seconde kan verwerken.

U

User Interface (UI)

De “UI” staat voor gebruikersinterface. De gebruikersinterface is de grafische lay-out van een applicatie.

V

Verification Code

Code die wordt verzonden naar een tweede apparaat om de identiteit van iemand te waarborgen. Ook bekend als Two-Factor Authentication.

Volatility

De snelheid en hoeveelheid waarmee een cryptocurrency in prijs verandert.

Volume

Een meting van het aantal afzonderlijke eenheden van een asset dat in de gegeven tijd van de markt is verhandeld.

W

Wallet

Een wallet wordt gebruikt om cryptocurrencies op te slaan. Er zijn verschillende soorten wallets, zoals: cold wallets, hot wallets, hardware wallets en paper wallets.

Weak hands

Een term die verwijst naar traders of investeerders die onvoldoende vertrouwen hebben om hun asset aan te houden of hun tradingsplan te volgen.

Whale

De term “Whale” wordt gebruikt om een trader te beschrijven die met aanzienlijke bedragen handelt.

Wick

Een (scherpe) stijging of daling van de prijs op de candle grafiek die aangeeft waar de prijs van de asset schommelt ten opzichte van zijn openings- en slotkoers. Het is het niet gevulde stuk van een candlestick.