Moving Average

De moving average (MA) is één van de meest populaire indicatoren. Er zijn verschillende variaties als het gaat om moving averages, maar hun onderliggende doel is het creëren van duidelijkheid op grafieken. Dit wordt gedaan door de grafieken te vereenvoudigen en een trend te laten zien.

Omdat moving averages afhankelijk zijn van gegevens uit het verleden, worden ze beschouwd als trendvolgende indicatoren.

Verschillende soorten moving averages

Er zijn verschillende soorten moving averages die door traders kunnen worden gebruikt, niet alleen als het gaat om daytraden of swingtraden, maar ook voor de lange termijn. Ondanks de verschillende typen zijn de MA’s meestal onderverdeeld in twee afzonderlijke categorieën: Simple Moving Averages (SMA) en Exponential Moving Averages (EMA). Afhankelijk van de markt en het gewenste resultaat, kunnen traders kiezen welke indicator hun setup ten goede zal komen.

Simple Moving Average (SMA)

De SMA neemt gegevens uit een bepaalde tijdsperiode en produceert de gemiddelde prijs van een asset. Het verschil tussen een SMA en een basisgemiddelde van de prijzen is het volgende: zodra een nieuwe dataset wordt ingevoerd uit de prijzen van het verleden, de oudste dataset wordt genegeerd. Dus als de SMA het gemiddelde berekent op basis van 5 dagen aan gegevens, wordt de hele dataset voortdurend bijgewerkt om alleen de laatste 5 dagen te bevatten.

Exponential Moving Average (EMA)

EMA’s lijken op SMA’s omdat ze technische analyse bieden op basis van prijsschommelingen in het verleden. De vergelijking is echter een beetje ingewikkelder omdat een EMA meer waarde toekent aan de meest recente prijsindicatie. Hoewel beide MA’s  veel worden gebruikt, reageert de EMA beter op plotselinge prijsschommelingen.

Omdat EMA’s eerder prijsschommgeling zullen weergeven dan SMA’s, worden ze vaak geprefereerd door traders die op de kortetermijn traden. Het is belangrijk voor een trader of investeerder om het type MA’s te kiezen op basis van zijn persoonlijke strategieën en doelen.

Hoe gebruik je Moving Averages?

Omdat MA’s prijzen uit het verleden gebruiken in plaats van de huidige prijzen, hebben ze een bepaalde periode van vertraging. Hoe uitgebreider de dataset is, hoe groter de vertraging zal zijn (bijvoorbeeld 1D/1W). Een moving average dat de afgelopen 100 dagen analyseert (100MA), reageert bijvoorbeeld langzamer op nieuwe informatie dan een MA die alleen de afgelopen 10 dagen in overweging neemt. Dat komt simpelweg omdat een nieuw item in een grotere dataset een kleiner effect zal hebben op de totale cijfers.
Beide kunnen goed uitpakken, afhankelijk van de trader z’n strategie. Grotere datasets zijn gunstig voor langetermijn investeerders omdat ze minder snel zullen worden gewijzigd als gevolg van een of twee grote schommelingen. Kortetermijn trader geven vaak de voorkeur aan een kleinere dataset.
Binnen traditionele markten worden MA’s van 50, 100 en 200 dagen het meest gebruikt. De moving average over 50 dagen en 200 dagen worden nauwlettend in de gaten gehouden door traders en eventuele onderbrekingen boven of onder deze lijnen worden gewoonlijk beschouwd als belangrijke handelssignalen. Hetzelfde geldt voor cryptocurrency traders, maar vanwege de 24/7 volatiele markten kunnen de MA-instellingen anders uitpakken dan voor beurshandelaren.

Verschillede TA-indicatoren

Moving Averages zijn krachtige en een van de meest gebruikte TA-indicatoren. Het vermogen om markttrends te analyseren, geeft een goed inzicht in hoe een markt presteert. Houd er echter rekening mee dat MA’s niet alleen mogen worden gebruikt en dat het altijd veiliger is om verschillende TA-indicatoren te combineren om valse signalen te voorkomen.